Kasteel Hackfort, Vorden

Kasteel Hackfort is in de 14e eeuw als versterkt huis gebouwd en in de daarop volgende vier eeuwen uitgegroeid tot het huidige rijks monumentale kasteel met twee forse hoektorens en classicistische voorgevel. Het kasteel vormt samen met o.a. het koetshuis met tuinmanswoning, watermolen, boerderij, schuren, moestuin en parkbos de kern van het historische landgoed Hackfort. Het landgoed, gelegen in het kampenlandschap van Vorden, is circa 735 hectare groot. De familie Van Westerholt, de vorige eigenaar, heeft het kasteel in 1981 aan Natuurmonumenten gelegateerd. Het kasteel en de kern van het landgoed hebben de status van rijksmonument.

In 1983 is het kasteel verbouwd naar 4 woonappartementen, 1 kantoorappartement en een zaal & souterrain voor o.a. bijeenkomsten en culturele doeleinden. Inmiddels zijn diverse voorzieningen in het kasteel aan vernieuwing toe om het pand nu en in de toekomst duurzaam te kunnen blijven beleven. Ook sluit de inrichting van de buitenruimte niet meer aan op de huidige recreatiebehoefte.

Natuurmonumenten gaat het Kasteel herbestemmen. De grote zaalfunctie met foyer blijft gehandhaafd maar de woonappartementen worden omgevormd tot vakantieappartementen, en de buitenruimte wordt volledig gerevitaliseerd. V&B gaat samen met landschapsarchitect Rod’or de plannen uitwerken.

2017-03-22T09:30:32+00:00Categorieën: Herbestemming|
error: Niet mogelijk!