Kasteel Ruurlo is rond 1980 deels gerestaureerd en verbouwd tot gemeentehuis van de gemeente Ruurlo. Sinds de gemeente Ruurlo was samengevoegd met de naburige gemeenten tot de gemeente Berkelland stond het kasteel leeg.

Onze opdrachtgever de heer Melchers kocht het kasteel in 2013 aan met als doel het te gaan herbestemmen als een dependance van het museum More dat op dat moment in aanbouw was in Gorssel. In kasteel Ruurlo worden de schilderijen van de Nederlandse schilder Willink ondergebracht.

Om het kasteel geschikt te maken voor de museumfunctie was een aantal ingrepen noodzakelijk:

Ten eerste moest er gesaneerd worden in de voor de gemeentefunctie ingetimmerde kantoorruimten zodat er ruime museumruimten gemaakt konden worden.

Ten tweede was er een totaal nieuwe installatie nodig die het klimaat op een museumniveau kan houden en de veiligheidsvoorzieningen moesten eveneens op museumniveau gebracht worden. De installatie componenten voor de beide installaties zijn ondergebracht in de vloeren en in de schouwen. De werktuigkundige installaties worden gevoed vanuit een groot ketelhuis dat in de zolder is ingepast. Het klimaat vereist ook een aanpassing van de bouwkundige schil. De ramen zijn voorzien van hoogwaardig geïsoleerd en UV-werend glas. Het glas is volgens de nieuwste inzichten samengesteld en heeft een totale pakketdikte van maar 8 mm. Door deze geringe dikte kon het in de bestaande ramen geplaatst worden.

De ruimtelijke consequentie van de museumbestemming was dat er een duidelijke routing door het gebouw nodig was. Een routing waarbij een rondgang op de verdiepingen gemaakt kan worden. Om dit te realiseren is een eigentijdse trap gemaakt op die plek waar bij de verbouwing tot gemeentehuis toiletten waren ingebouwd. De nieuwe trap is een duidelijke eigentijdse ingreep die richting geeft aan de routing door het gebouw.

Om de entree te vergroten is een volledig glazen entree ontworpen. De entree is op de binnenplaats aan de achterzijde van het gebouw geplaatst. De entree markeert de nieuwe museum ingang en is door zijn materialisering duidelijk nieuw. Door de manier waarop de nieuwe entree is uitgevoerd is deze reversibel en kan de huidige situatie weer in de aangetroffen toestand teruggebracht worden. Doordat de aanbouw in glas is uitgevoerd blijven de metselwerk wanden, die veel bouwsporen bevatten, leesbaar. Het metselwerk van de oorspronkelijke buitengevels is ook bij de nieuwe trap zichtbaar gehouden.