Museum Het Dolhuys, Haarlem

Verlaan & Bouwstra architecten is geselecteerd voor de verbouwing van het Dolhuys I museum van de geest in Haarlem. Het monumentale pand wordt de komende jaren gerenoveerd en verbouwd. Daarbij wordt het achterstallige onderhoud aangepakt en komen er een nieuwe entree en routing door het museum.

Het voormalige Pest en Dolhuys vervult al 700 jaar een rol in de (geestelijke) gezondheidszorg. Het is een van de oudste complexen in Haarlem. De kapel is het oudste deel, waarna de zorgzaal en het Loopersgebouw is gebouwd. De panden kampen al langere tijd met achterstallig onderhoud. De zeer monumentale houtconstructie van de zorgzaal is bijvoorbeeld door toedoen van de bonte knaagkever aangetast. De instandhoudingswerkzaamheden zijn in volle gang, ter voorbereiding op de nieuwe aanpassingen.

De komende tijd wordt het hele museum gerenoveerd. Door Kossmann.de Jong wordt een geheel nieuw museumconcept ontworpen, waarvoor de routing door de verschillende gebouwen verandert. Hiervoor dient ook de entree te worden verplaatst. Door Verlaan & Bouwstra is rechts van de kapel een nieuwe entree ontworpen, die tevens de gesloten binnenplaats toegankelijk maakt.  Door de nieuwe plek komt de entree in het hart van het complex tussen de oudste gebouwen te liggen, zodat de verschillende hoofdfuncties van het museum met elkaar verbonden kunnen worden. De entree vormt zo de toegang tot zowel het museum zelf, als tot de horeca in de kapel en geeft toegang tot de foyer en parkzaal voor ontvangst van groepen en klassen. De foyer is eveneens nieuw vormgegeven en geeft door het transparante karakter een directe relatie met de historische binnentuin. Door de coulissenwerking van de nieuwe gebouwdelen ontstaat er een gelaagdheid die aansluit bij het historisch gegroeid karakter van het complex en wordt de bezoeker op natuurlijke wijze door de ruimten geleid. Aan de achterzijde wordt een nieuwe depotruimte toegevoegd, waar ook alle facilitaire ruimten worden ondergebracht. Intern zorgt een nieuwe trappenhuis met lift voor de ontsluiting van de verdiepingen.

2019-07-11T10:26:41+00:00Categorieën: Restauratie|
error: Niet mogelijk!