Verlaan en Bouwstra architecten heeft de opdracht gekregen voor het maken van een onderhoudsplan voor het exterieur en het interieur van de Waalse kerk in Haarlem.
Deze kerk is de oudste kerk van Haarlem. Het gebouw, aanvankelijk Begijnenkapel of Begijnenkerk geheten, maakte deel uit van het voormalige Begijnhof, dat in 1262 werd gesticht door Arent van Sassenem.
In 1347 richtte een grote stadsbrand enorme schade aan, maar het pand werd reeds in het jaar daarop hersteld. In 1388 werd een nieuw hoogkoor gerealiseerd. De toren van de verbouwde en vergrote kerk dateert van 1398. In 1420 kwam er een tribune voor de begijnen en een sacristie.

In 1586 werd het begijnwezen door het Haarlemse stadsbestuur verboden en werd het koor van de Begijnekerk in gebruik gegeven aan de – hervormde – Franstalige Waalse gemeente, die bestond uit vluchtelingen die zich vanuit België in Haarlem hadden gevestigd. In 1661 kreeg de Waalse Gemeente ook de beschikking over de sacristie.
Het schip van de kerk kreeg diverse bestemmingen: als opslagplaats voor munitie en later als zogenaamde looihal voor het lakenkopersgilde. Hier werden de loodjes aan het laken bevestigd, als een soort keurmerk, door de looiknecht. Deze woonde in de hal. Na zijn vertrek kreeg de Waalse Gemeente in 1767 het westelijk deel van de kerk in eigendom.

In de kerk zijn op de balken en spanten oude schilderingen te zien. De oudste muurschildering in Haarlem bevindt zich hier: de drie Maria’s op paasmorgen.

Het onderhoudsplan omvat het technisch herstel van het exterieur, zoals vervangen van voegwerk, inboetwerk, loodwerk en schilderwerk. Het interieur dient gerenoveerd te worden. Het gaat hierbij om het upgraden van diverse ruimten, waaronder een kantoor en een woning. Daarnaast betreft het veelal technisch herstel van stucwerk, historisch tegelwerk en het vervangen van installaties.